Mert nem csak Seherezádé tud mesélni

Mert nem csak Seherezádé tud mesélni

Rijekában, március idusán

2016. március 24. - Harun al Rasid

Ez csak amolyan ráadás, csak, mert útba esett. Rijeka – leánykori nevén Fiume - minden, csak nem bájos. Hatalmas panelrengeteg, némi óváros, iparnegyed és bazi nagy teherkikötő.

Hókefélke nélkül is egész jól be lehet kerülni, csak a centar-táblát kell követni, és időnként be-betekinteni a mellékutcába, látni lehet-e már a tengert? Követtük a centar-táblát, ami egyszercsak eltűnt.  Jó, akkor leparkolunk, és majd gyalog. Hopp, itt egy mélygarázs, a neve: Stari Grad, azaz óváros. Hiába, no, az ösztön, az ösztön. A parkolóházban külön szekció nagycsaládos autóknak és mozgáskorlátozottaknak.

20160315_101255.jpg

A tábla eltűnésének jó oka volt: a centrumban voltunk. Fő irány egy széles promenád, két oldalt minden létező márka üzletei, valamint számtalan kávézó és söröző terasza, aminél szépen ücsörögtek a vendégek, pedig meglehetősen hideg volt, úgy 7 fok. Kicsit zavaró volt, hogy a régi épületek közt testidegen acél-üveg monstrumok meredeznek, de hát, a városkép tervezés soha nem volt a horvátok erőssége.

20160315_103428.jpg

Egy valami nagyon hiányzott, mivel az öreg berlini rokonom meglehetősen követelőző volt. Betértem hát egy sörözőbe, megkönnyebbülést keresve. A tulaj kedvesen közölte, hogy az övé nem működik (egy sörözőben? Na, neee!) De, ha a sarkon elfordulok balra, a téren találok egy tiszta és nyilvános műveleti egységet.  És valóban. A tér inkább egy nagyra nőtt móló volt, melyet több száz halászcsónak kikötőcsatornája övez.

20160315_103453.jpg

Általam ismeretlen okból nem messze az illemhelytől egy partizán emlékmű magasodik.

Még egy pillantás vissza az icici marinára: nem éppen halászcsónakok ringatóztak a kikötőben.

20160314_153330.jpg

20160314_153219.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://harun-al-rasid-mesei.blog.hu/api/trackback/id/tr858522156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása