Mert nem csak Seherezádé tud mesélni

Mert nem csak Seherezádé tud mesélni

Lengyelországi hétvége 1.

2014. május 06. - Harun al Rasid

Az úgy kezdődött, hogy vettem egy hotelcsekket.

Az úgy kezdődött, hogy vettem egy hotelcsekket.

Az egy olyan állatfaj, hogy több értékben lehet vásárolni – én 1-7 naposat vettem, 3.500 huf-ért, ami azt eredményezte, hogy max. hét éjszakát tölthet el vele az ember az Eurorest szállásain, ami fizetővendéglátótól szállodáig terjed, egész Európát lefedően, de csak a napi érkezésért (félpanzió)kell – kötelezően – fizetni. No, én megkínáltam vele Doremit születésnapi ajándékként, hogy ugyan már, válasszon kedvére valót. Mondta, hogy még nem volt Lengyelországban, hát akkor menjünk oda.  Rendben. Irány Malopolska, Poronin, Magdalenka vendégfogadó, három éjszaka. Felhívom őket, egy kedves női hang közli angolul, hogy szeretettel várnak, de nem baj-e, hogy amikor mi mennénk – május 2-től – vélhetően sokan lesznek, mivel hosszú hétvégéjük lesz. Mondom, nem baj, mert az, hogy sokan, az Montenegró tengerpartja főszezonban, nem egy 12 szobás vendégfogadó. Jó, akkor beírja a naptárba. Mondjam a nevem? Nem kell, beírja, hogy magyarok, két fő. Igaz is, minek több?

Pénteken hajnali nyolckor indultunk, 322km, a gugli szerint 5,5 óra – gondoltam, a hegyi utak miatt.  Erre Doremi közli, hogy semmi hegyi út,  E77-es, ott tesz le a sarkon. Közlöm ezt Hókefélkével is, aki máris tervezi az utat, de ő is annyit saccol.

Útnak eredénk, alig kevésbé felcuccolva, mint mikor Párizsba mentünk, annyi különbséggel, hogy Doremi ülése alatt nem figyelt ott 5 kg. Ellakrumpli. Határátlépés Sahynál –kellő képpen lepusztulva, egy lélek sehol. Azután jött egy csomó egyforma nevű szlovák falu, minden másodikat úgy hívták, hogy Túl Gyorsan Mész. Elsuhantunk az Oravánál épült fellegvár mellett – majd hazafelé megállunk -  majd egy gerendaházakból épült falu mellett – majd hazafelé megállunk   – egy  elágazás mellett, amire ki volt írva, hogy Zakopane arra (Poronin Zakopáne előtt van) – majd hazafelé arról jövünk , valamint egy aztaa, eztnézd – domboldalban nyújtózkodó temető mellett, amire Doremi hívta fel a figyelmemet, mire én odakaptam a fejem, az autó meg – szerencsémre – gellert kapott a járdaszegélytől, ami heveny dudálásra késztette a mögöttem jövő Audit – amit meg is értettem.

Doremi közölte, hogy akkor innen kezdve ő néma lesz. Csak később vettem észre, hogy Hókefélke leállt, nem fogyasztja a kilométereket, de még az E77-esen voltunk. Nosza, kiállok egy benzinkútnál, hogy megkérdezzem, merre az arra. A kútoszlopon egy cédula: kártyával nem lehet fizetni. Az eresz alatt egy motoros srác, cigarettázva – benzinkúton! Az ajtó zárva. A harmadik kirakatablak résnyire nyitva, egy fazon, aki dús bajuszával meglehetősen sikertelenül próbálta foghíjait elrejteni, közli, hogy zárva vannak. Fényes délben, zárva!  Kérdem angolul, merre az arra, nem érti. Kérdem németül, úgy se. Oroszul? Pláne. Na, kérdem szlovákul – elvégre egyesek szerint a szlovák a lengyel egyik dialektusa – hogy merre van Zakopane? Erre felvidul, és közli – lengyelül – hogy menjek tovább 2 km-t, majd forduljak jobbra, és az oda visz. És lőn. Elérünk egy kereszteződésig, ahol tovább Krakkó, jobbra vissza Zakopane. Összesen három autó várta előttem, hogy beengedjék a forgalomba, de eszük ágában sem volt. Akkor még nem ismertem a lengyelek közlekedési kultúráját, ami nem ismeri az előzékenységet és az udvariasságot.  Na, végül irányba álltam. Hókefélkét oldalba vágtam, erre újra tervezett. Kétsávos autóút, rohanásra csábít, de, ha a kanyar előtt az van kiírva, hogy 60, akkor meg se próbálj bemenni 65-tel, mert nem tudod tartani a spurt. Doremi rendesen kapaszkodott a majrévasba, én meg ráadásul láttam, amit Hókefélke előre jelzett, hogy az nem s-kanyar, hanem egy s-be oltott 180 fokos visszafordító egy sikánnal a végén. A táj csodaszép volt, csak hogy én azzal voltam elfoglalva, hogy túléljük a hegyi utat, Doremi meg ugyan időnként ki-ki pillantott az ablakon, de, ahogy emlékszem, olyan semmit látó szemmel. 

Végre Poronin – távolban már a havas csúcsok, csodaszép látvány – és Hókefélke tényleg a ház előtt tesz le!  Egy tipikus lengyel (szőke, kékszemű) asszonyka fogad, mosolyog: maguk a magyarok?  Tak. Akkor isten hozta magukat, 5 órakor vacsora, 8 órakor reggeli, itt a kulcs, érezzék jól magukat, szoba 2. Semmi luxus, de a fürdőszoba leválasztva, az ablakok a hegyoldal fenyőire néznek – nomeg a szomszéd udvarára.   Minden esetre a távolból idelátszanak a havas hegycsúcsok.  Kipakolunk, berendezkedünk. A vendégfogadónak nincs szeszmérési joga, de Helenka – a tulajdonosnő – közölte, hogy három házzal arrébb van egy kisbolt, ott mindent megvehetünk, nyugodtan behozhatjuk, ott vannak a tálalón a poharak, használjuk. Szót fogadtunk. A kisboltban lényegében minden kapható volt, tán csak 95-ös benzin nem, de a benzinkút meg az utca végén volt. Vagy 20 féle sörből kiválasztottam két doboz 8%-os Karpackie-t, azután kérdeztem a pultos csajtól, hogy valami igazi minőségi pálinkafélére vágyom. Erre a kiscsaj – volt vagy 150cm, 35 kg és 18 éves – mutogatja, hogy Bols, meg Finlandia, meg Cezar konyak, JB…végre felfedezem a jó öreg Vodka Zuborovka-t (tudjátok, címkén a bölénnyel, üvegben a fűszállal, nevetséges 18 zlt-ért. Győzelem!


Irány az étkező, beöntjük az aperót, jön a vacsora. Gombakrémleves, rántott hal, krumpli gombóccal. A hal tonhal, de valódi, és nem kockára fagyasztott cba-s. Doremi persze kijelentette, hogy ezt le kell járni, különben is, nézzük meg Poroninban a Stary Grad-ot – amilyen neki, persze, nincs, de azért menjünk. Ha Doremi, akkor persze, templom.  Merre is? Hát, irány a harangjáték – mert az volt neki – meg a trombitaszó, a toronyból. Egy templomi ember létráról nemzeti és vatikáni lobogókat tűzköd a tartókba, kérdezem, szabad bemenni? Szabad hát! Ő is jön be, és udvariasan tartom az ajtót, míg befordul a létrával. Doremi, persze, fényképez.   A templomi ember közli, hogy teljesen felesleges, mert úgysem fog sikerülni, de várjunk csak!. Eltűnik a sekrestyében, majd visszatér egy fényképes ismertetővel a templomról. Miután veszi, hogy nem lengyelek vagyunk, jó hangosan, hátha úgy jobban értjük, elmagyarázza, hogy ez a templom piszok régi, 1828-ban építették, egyszer, 1990-ben  átépítették, maga II. János Pál szentelte újra, egyébként ő már 42 éve szolgál itt a templomban, eddig négy pápát is túlélt. Majd továbbra is kedélyesen üvöltve közölte, hogy oldalt, a templom mellett van egy kegyhely-emlékmű, II. János Pál pápa szobrával. Megtekintettük. 

Akkor tűnt fel, hogy majd’ minden házon a pápa képe, felvirágozva, a Vatikán színeivel díszítve, a kertekben apró házi kápolnák, szintúgy, kiderült, hogy a szenté avatása alkalmából volt ez az áhítat.

A szállás felé menet útba ejtettük a temetőt: annyi művirágot én még temetőben nem láttam, mint ott, de érdekes módon, nem tűntek művinek!  A kis olvasólámpa nem működött, ettől Doremi teljesen kétségbe esett, hogy akkor ő most hogy’ fog elaludni, mert a tv se működik! Dehogynem működött, csak éppen be kellett dugni a konnektorba. Volt vagy 20 csatorna, csakhogy mindegyik lengyel. Az egyiken ment egy sorozat – asszem, a Démonvadászok – de alámondásos volt: egy férfihang szinkronizált férfit-nőt, meglehetősen érzelem nélküli hangon, de legalább néha átjött az angol szöveg, így valamit értettem belőle J

Fűtés, na, az nem volt. Hogyisne, május 2-án?  Viszont volt jó vastag vattapaplan, nehéz, mint a kő, meg olyan pléd, amit az erdélyiek árulnak a kínai piacon. Odaadtam Doreminek a távirányítót, no, drágám, szörfölj, ahogy szoktál. Mit mondjak, 10 perc múlva már mélyen aludtunk mindketten.

Másnap irány Zakopane.

A bejegyzés trackback címe:

https://harun-al-rasid-mesei.blog.hu/api/trackback/id/tr718318650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

180524 2014.05.06. 22:27:40

Eddig nagyon tecc, várom a foly. köv.-öt, a fotókat kinyitva viszont nem nagy képet látok, hanem exif kódokat. Lehet, csak nálam van így, nem tudom.

178873 2014.05.06. 22:32:01

Áh, már nem adják a Négy páncélos meg a kutyát? Ide se megyünk! :))))

23353 2014.05.06. 23:01:50

Ezt az utat mi is megtettük 3 éve, csak ott Zakopane helyett Krakkóba fordultunk. Az E77 hajmeresztő, sokat kellet előzni nagy teherautókat a Zakopane, Krakkó 2+ 2 sávoson meg a lengelek, már akinek jó kocsija van nagyon nekiengedi, pedig gyalogos átkelőhelyek is vannak radarral. Nejem végig majrézott, előzés és vad hajtás, másoké, nem ingerli fel. PS Képeid valamiért nekem nem jönnek be, ha rákattintok.

62853 2014.05.06. 23:31:41

A képek effendi, Allah növessze hosszúra szakállad, nálam sem jönnek ba. Poroninban, ha jól emlékszem még látogatható az a hely, ahol állítólag maga lenin szállt meg annó. E héttől már 24 csatorna foghatóa lengyeleknél ingyér. valamelyiken egész biztosan megy a Négy páncélos, ha esetleg mégsem, akkor Kloss kapitány.

291070 2014.05.06. 23:56:05

akkor beteszem a képeket eredetiben. lusta, lehet, hogy 24 van, de a háziak dekódere csak ennyit tudott. te tudod, miért nincs egyetlen külföldi csatorna se? little: a karakkói horror a harmadik részben lesz :-) solide: neked külön meglepit fotózott doremi.

62853 2014.05.07. 00:17:10

Hosszú hétvége volt, mert a lengyeleknél 3. is ünnep. A MT szerint, ha az ünnep szombatra esik, akkor a dolgozónak ki kell adni egy munkanapon ezt a szabadnapot. Nagyon sokan ezt 2-ra kérték, így szabi nélkül, más ledolgozandó nap nélkül lett 4 nap pihe. Minek külföldi csatorna? A szinkronizálás nagyon, de nagyon ritka. Az alámondások egyébként jók és kiváló orgánumú lektorok olvassák. A digitális földfelszíni hálózatban nincs külföldi adó. A Gubalówkán van az adójuk. Ott még, gondolom én, a szlovákokat tudnák fogni. Én szerencsésebb vagyok, mert 58 csatornám van a németekkel és a csehekkel együtt. Arányaiban mérve a külföldiek száma elenyésző és ezért nincs külföldi csatorna, mert azért külön kellene fizetni, a górálok meg aztán a dudkit nagyon tudják ám számolni.

178873 2014.05.07. 06:17:57

4. lusta Ez már örök nosztalgia marad. Ezeken a filmeken, rajzfilmeken nőttem föl. Ahogy múltkor nemzetközi társaságban (lengyelek, csehek, szlovákok voltak ott) kitárgyaltuk, kölcsönösen egymás műveit néztük. Csodaceruza, Lolka és Bolka nálunk, Frakk tőlünk.Meg persze Kis Vakond, Rumcájsz, No megállj csak, Álom manó. Valamint a nagy filmek, meg a zene. Pl. SBB. :)

62853 2014.05.07. 07:43:48

7. solide 20 év után ismét összeállt és micsoda koncertje volt az SBB-nek. Az említett rajzfilmek még most is megállják a helyüket. A közelmúltban, akkor még nem volt ilyen magától értendő az internet, az egyik szomszédom megkért, szerezzem már meg VHS-en a Kis Vakondokat, mert a gyereke napokig el tudja nézni, ellenben nehezen hozzáférhető volt kazettán. Ha már itt tartunk és az említett filmeknél, egy példa az emberi butaságra. A négy páncélost és Klosst is a rendszerváltás után be akarták tiltatni a pihentagyú jobberek, mert ugyi meghamisítja a történelmet, a történetek nem úgy voltak, ahogy ott bemutatják, meg ugyi a szovjet elvtársak az ok egy szemét banda, hogy lehet ilyesmit még propagálni is. Eleinte ment az erőfitogtatás, majd az egyik kereskedelmi csatornba műsorra tűzte és láss csodát, hatalmas nézettsége volt és ez eldöntötte a vitát. Ugyanúgy nálunk senki sem meri a Borsot leadni, pedig lenne nézettsége. Nálunk úgy alakultak az események, hogy a szervilizmus csúcsra van ám járatva.

60145 2014.05.07. 08:05:25

Egyetértek: Żubrówka!

178873 2014.05.07. 08:33:04

8. lusta Éppen a Borssal akartam példálózni. Több szempontból is érdekes volt. Ha jól tudom, az volt nálunk az első olyan sorozat, amelyiknek minden epizódját más, neves rendező irányította. Ilyen mizériára a váltás után nem emlékszem, mert még jó sokáig lehetett látni különféle csatornákon, sőt dvd-n is megjelent a teljes sorozat. Bár, az kétségtelen, hogy durván másfél-két éve biztos nem láttam, ha azt állítjátok, már több ideje, azzal sem vitatkozom. Még csak annyit róla, hogy ha itt lennének, néhány ismerősöm igazolhatná, 90-ben többeknek elmeséltem az ötletem, az egész munka annyira profi, hogy ha szóról-szóra átírnánk az első részeket 56-ra, úgy, hogy Bors, meg Dániel tanár úr felkelők legyenek, mindenféle díjakat besöpörhetnék vele. :))

62853 2014.05.07. 09:23:19

3. little Az úgy nem megy, ahogy a helyiek akarják. Legyen gyorsforgalmi út, mert egyébként túlterheltek az ottani utak, de ezek az utak ne itt legyenek. Jöjjenek a túristák tömegével, de nem engedünk itt még egy hidat sem megépíteni, nem beszélve egy gyorsforgalmi útról. Nagyon sok ismerősöm abból indul ki, a mostani hosszú hétvégén 2 óra alatt lehetett egy 40 kilométeres szakaszt megtenni, hogy inkább külföldre megy, mert jobbak az infrastruktúrális feltételek és összességében ugyannyi idejébe kerül, csak a kilométer lesz jóval több.

11229 2014.05.07. 10:02:18

várom a folytatást :)

280433 2014.05.07. 17:37:27

Így mulat egy magyar Úr és élete párja! Gyere anyukám ugorjunk el hétvégére "Lengyelbe"! :-))

62853 2014.05.07. 17:55:49

Ott voltak lengyelben és élőben láthatták volna a felcsúti kis pocakos zsebcézárt, erre itt sírnak, hogy csak lengyel csatornát nézhetnek. Hát egy ki hazai már smafu?

291070 2014.05.08. 14:54:56

lusta: magyarországon sincs több külhoni, mint lengyelországban, mégis akad bőven égi csatorna, leginkább abból áll a műsor - mert hát, a duna tv-t akkor se nézném, ha kényszerítenének rá!
süti beállítások módosítása