Mert nem csak Seherezádé tud mesélni

Mert nem csak Seherezádé tud mesélni

Stefan Stefanovics, és az ő birtoka

2016. április 12. - Harun al Rasid

Az, hogy neki birtoka van, akkor jutott eszébe, amikor a mini szterelnök kijelentette, hogy neki nincs vagyona.  Na, ha neki nincs, akkor Stefan Stefanovicsnak jusztis van birtoka.

A birtokon elől található az udvarház – kétségtelenül az, mivel előtte van egy udvar – középtájon az ősfás – ami Doremi kitalálása, mivel amikor úgy döntött, életébe engedi Stefan Stefanovicsot, azok a fák már ott voltak – hátsó fertályon pedig az „isten-bizony-jövőre-rendbe-rakom” félszer és tűzifa tároló található.

  Déli oldalon ott van a kútakna – benne a hidrofor tartállyal – és valahol 51 méteren a mélykúti szivattyú. A hidrofornak az a hátránya – mivel kb. 15 évvel ezelőtti technológia – hogy egy év alatt kétszer emészti fel a légpárnát, így a szezon kezdetén előre kell cipelni a dög nehéz kompresszort, lemászni az aknába, és lefújatni a tartályból kb. 40-50 l. vizet, különben a WC-tartály feltöltésénél kétszer is bekapcsol a szivattyú motor, ami azért nem tesz neki annyira jót.

Az udvarház északi oldala – a fáknál az szokott mohosodni – vadszőlővel ékes, nomeg erősen terjedő borostyán kapaszkodik rá, minek következtében Stefan Stefanovics úgy véli, hogy legalább egy oldalát nem kell évente lefestenie a háznak, tekintve, hogy a borostyán levelei közt elég babrás a festés kivitelezése.

 dscn0359.JPG

A rézsű – amibe gyakorlatilag az alapból kiásott, talajnak korántsem nevezhető izé került – némi ezzel-azzal került beültetésre, ami valami félreértés okán valóságos botanikus kertté burjánzott, méghozzá minden késztetés nélkül. Na jó, locsolva azért volt.

A kerti tó hamarosan feltöltésre kerül, de most már csak csobogóval ellátva, mivel legutóbb a benne felejtett tavi halak nem igazán bírták a hibernálást. A partján vegetáló növényzet állítólag mocsári, amire a bizonyosságot az azt eladó, Hargita-megyei tájszólással beszélő ifjú kertészlány adta. Stefan Stefanovicsnak csak később ugrott be Hargita megye hegy és vízrajza, amin meglehetősen kevés mocsár található. Igyekezett ócska tepsikkel aljazatilag megteremteni a mocsári környezetet, de úgy véli, hogy mocsári növény+cserépnyi föld+tepsialj nem egészen ugyanaz. Meglátjuk, még csak most indul a vegetációs időszak.

dscn0357.JPG

Azután ott van maga az ősfás, ami madárcseresznyefából és négy, egymásba csavarodott eperfából áll. A háttérben a meggyfák virulnak, de azok nem részei az ősfásnak, hiszen csak kb. 8 évesek. A madárcseresznye gondozhatatlan, de kiváló tüzelő – igaz, olyan kemény, hogy kézi fűrész nem igazán bírja – ezért egy ifjabb tagját Stefan Stefanovics – négy másik teljesen felesleges akácfával egyetemben – gaz módon kiirtotta, igaz, még két évre megvan belőle a kandallóba való tüzelője.

dscn0358.JPG

Az eperfával több a gond. Lassan eléri az áthúzási magasságot – Stefan Stefanovics birtokán tűrésileg egy 21kv-os távvezeték egyik vonulata húz át, ezért lassan időszerű lesz a lombkorona csonkolása. Nem is ez a gond, hanem a beérett eper hasznosítása, ami amúgy teljes képtelenség. Amíg ágon van – mármint, elérhető magasságban – Stefan Stefanovics és Doremi leszed belőle pár dekányit. El nem tartható, tehát csemegének, mondjuk, pezsgő koktélba, vagy fagylalt+ hab tetejére (nesze neked kalória!) hasznosítható. A többi – legalább 10 kg. - mélán lehull, és csendben belerohad a talajba. A szomszédok meg véres könnyeket hullatnak, Stefan Stefanovics miért is nem gyűjti össze, mert kurva jó pálinkát lehetne belőle főzni.  Nem főzetni, dehogy, a környéken mindenkinek akad valamilyen készsége, amiben akár erjedt krumpliból is pálinkát tudnak varázsolni. Stefan Stefanovics  - ismervén e helyi hagyományt -, úgy véli, hogy egyes hegylakókkal csak fél egyig lehet beszélni, mert egyre hülyébbek lesznek.

Azután ott van a hátsó fertály, az istenbizony részleggel. Stefan Stefanovics komolyan gondolja, hogy ebben az évben, tényleg, istenbizony. Annál is inkább, mert az ukrán palával borított félszer még egy nedves szezont nem fog kibírni, és a romok alól előbányászni egy 10-es villáskulcsot azért elég babrás.

Node, elsőre a fűnyírás. A fűnyíró masinához adtak ugyan egy fűgyűjtőt, de akkor mi lesz a mulcsozással? A ház meg - opportunista módon - komcsivörösből semleges homokszínűvé változott...

 

dscn0041.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://harun-al-rasid-mesei.blog.hu/api/trackback/id/tr138590630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emilke mesél 2016.04.12. 13:58:13

Hol vannak Kutyék és Macsék?

Harun al Rasid · https://www.facebook.com/istvan.ille 2016.04.12. 18:00:45

@Emilke mesél: képkereten kívül :) amúgy jól, a macskaajtó szabad ki-bejárást biztosít nekik - kivéve Rumlit, de hát ő amúgy is a várvédő sereg java.
Szuszinak éppen hogy a feje búbja tűnik be, sajnos, eddig még nem találtam neki gazdát, pedig igazán szeretetre méltó - és éber - kuty.

zs.ati 2016.04.12. 18:52:56

Az átkosba ez már kulák birtok lenne...persze Mészáros Lőrinchez még nem hasonlít...
süti beállítások módosítása